Hånd holder et kreditkort frem med en bærbar computer

Personlige værnemidler er blandt de varer, som forbrugerne efterspørger online. For at skærme mod salg af farlige og ulovlige varer tager EU-kommissionen nu kunstig intelligens i brug

Stofmundbind, visirer og ansigtsmasker går som varmt brød i denne tid – også i onlinehandlen. Kampen mod COVID-19 er langt fra slut, og det fordrer et højt niveau af personlig beskyttelse. Men er værnemidlerne ikke lovlige og sikre, giver de en falsk tryghed. Derfor har EU-Kommissionen et særligt fokus på området.

Fordi nethandlen er så omfattende i dag, ville det kræve enorme ressourcer at gennemgå varer til salg på nettet med menneskeøjne. Kapaciteten kan i stedet findes i brugen af kunstig intelligens til at stå for screening, billedgenkendelse og indberetning af hits til myndighederne.

Danskudviklet løsning fra KMD hjælper 450 millioner EU-borgere med at handle sikkert online

Kampen mod farlige produkter til salg over internettet oprustes senere i 2021 på tværs af EU. Den dansk-udviklede løsning fra KMD er netop blevet udvalgt af EU-Kommissionen til at assistere alle EU-landes markedsovervågningsmyndigheder i form af et fælles værktøj: SAFE. Dermed får 450 millioner EU-borgere hjælp til at handle sikkert online.

”Billedgenkendelse er et område, hvor kunstig intelligens har taget kvantespring de senere år. Vi ser nu, hvor stor en værdi det kan skabe, når vi skærmer forbrugere mod farlige produkter. Algoritmen bliver hele tiden bedre til at finkæmme markedet online for varer, som er problematiske, og med de resultater vi har i den danske version, går nethandlere over hele EU en sikrere fremtid i møde,” siger Merete Søby, direktør for Data Driven Solutions og øverste ansvarlige for erhvervsmarkedet i KMD.

Billedgenkendelse er et område, hvor kunstig intelligens har taget kvantespring de senere år. Vi ser nu, hvor stor en værdi det kan skabe, når vi skærmer forbrugere mod farlige produkter. Algoritmen bliver hele tiden bedre til at finkæmme markedet online for varer, som er problematiske, og med de resultater vi har i den danske version, går nethandlere over hele EU en sikrere fremtid i møde.

Merete Søby, Direktør for Data Driven Solutions i KMD

EU har en fælles database med billeder af farlige varer, som SAFE kommer til at benytte. Hvis en vare markeres som farlig i f.eks. Tyskland, vil der komme et hit, når SAFE genkender billedet på en dansk hjemmeside. Ved hits sender værktøjet en besked til myndighederne, hvorefter myndighederne kan tage skridt til dels at standse salget af den konkrete vare ved at blokere hjemmesiden, dels sanktionere virksomheden bag.

"SAFE (I Danmark AIME) kan være en hård nød at knække for det sorte marked. Hvis der findes en butik med ulovlige værnemidler på internettet, kan den spores af SAFE. Og hvis det kan findes, vil det blive analyseret af programmet. SAFE er altså i stand til at forbigå hjemmesiders sikkerhedsnet og analysere nødvendige data. På den måde håber vi, at SAFE kan være med til at sætte en stopper for det sorte marked," siger Adrien Szeń, Azure & .NET Developer i KMD Polen.

Sikkerhedsstyrelsen har haft AIME på hånden siden efteråret 2020

Billedgenkendelse med kunstig intelligens er et af de værktøjer, som Sikkerhedsstyrelsen i Danmark har haft på hånden siden efteråret 2020. Softwareløsningen bag EU-værktøjet SAFE hedder AIME og er udviklet af KMD med det formål at identificere ulovlige og farlige produkter til salg på nettet.

”Før vi udviklede AIME, havde man folk til manuelt at analysere hundredvis af hjemmesider med potentielle ulovlige produkter. Konsekvensen af det manuelle arbejde var at nogle data blev overset er ligefrem glemt.. Nu kan AIME analysere disse hjemmesider for os, og ovenikøbet gøre det hurtigere og mere effektivt. Med AIME er det muligt at spore eksakte hjemmesider, som sælger produkter, der med høj sandsynlighed er ulovlige,” udtaler Adrien Szeń.

I praksis foregår det sådan, at Sikkerhedsstyrelsen igangsætter en produktsøgning efter et specifikt værnemiddel baseret på fx et billede, eller også foretager styrelsen en screening af markedet med søgning på generelle termer såsom ”mundbind”. AIME finder her alle de webshops, hvor ”mundbind” nævnes, hvorefter Sikkerhedsstyrelsens sagsbehandlere udtager relevante produkter til test. I en travl tid, hvor arbejdet har stor sundheds- og sikkerhedsmæssig betydning, har det været en gedigen hjælp for Sikkerhedsstyrelsen:

”Vi handler mere og mere på nettet, og med COVID-19 restriktioner og nedlukning har tendensen grebet om sig. Det er smart, at man med få klik kan købe varer fra hele verden, men det kan være svært for forbrugeren at gennemskue, hvorvidt den vare, man køber, er lovlig og sikker. Derfor er der brug for et værn, som kan hjælpe med at identificere farlige varer og forhindre, at de sælges. Her kan kunstig intelligens skabe en større forbrugersikkerhed,” fortæller direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.

Vi handler mere og mere på nettet, og med COVID-19 restriktioner og nedlukning har tendensen grebet om sig. Det er smart, at man med få klik kan købe varer fra hele verden, men det kan være svært for forbrugeren at gennemskue, hvorvidt den vare, man køber, er lovlig og sikker. Derfor er der brug for et værn, som kan hjælpe med at identificere farlige varer og forhindre, at de sælges. Her kan kunstig intelligens skabe en større forbrugersikkerhed.

Lone Saaby, direktør i Sikkerhedsstyrelse

Når det drejer sig om personlige værnemidler har Sikkerhedsstyrelsen allerede brugt AIME til at finde specifikke ulovlige og farlige produkter 74 gange. På den måde har AIME udført et stykke arbejde, som ellers skulle have været frembragt manuelt.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra KMD til området for it sikkerhed.

Tilmeld dig her