straffespark

Danske fodboldklubber kan hæve niveauet markant med investeringer i big data-analyser, mener succesrig dansk fodbolddirektør i Kina. Her udpeger han tre konkrete fokusområder for data, som kan løfte niveauet i dansk fodbold.

Siden dynamitdrengene i 1980erne charmerede Danmark ind på fodboldens verdensscene, har flere danske hold kunnet drille selv de allerstørste klubber.

Danske fodboldhold kan dog blive en langt større magtfaktor internationalt, hvis vi herhjemme fokuserer og investerer mere i brugen af big data.

Det mener Mads Davidsen, der i 2011 blev en af Danmarks første performance-analytikere på fuldtid i Brøndby IF.

I et lille land som Danmark er vi tvunget til at tænke kreativt, når det kommer til at forbedre os. Her bør data spille en langt større rolle i alt lige fra træningsanalyser over scouting af spillere til analyse af, hvordan spillerne så performer i kampene

Mads davidsen, teknisk direktør f0r shanghai sipg f.c.

”I et lille land som Danmark er vi tvunget til at tænke kreativt, når det kommer til at forbedre os. Her bør data spille en langt større rolle i alt lige fra træningsanalyser over scouting af spillere til analyse af, hvordan spillerne så performer i kampene,” påpeger Mads Davidsen.

I dag er Mads Davidsen teknisk direktør i den kinesiske storklub Shanghai SIPG F.C. Herfra drager han regelmæssigt rundt til de allerstørste klubber i verden for at lære om deres fodbold- og forretningsmæssige setup ved brugen af data-analyser.

Den danske fodbolddirektør i Kina har især suget erfaring til sig fra den engelske Premier League, hvor storklubberne typisk har godt 10 fuldtidsansatte analytikere i deres sports science- og performance-afdelinger.


Halter bagud på tre områder

Mindre kan også gøre det, og Mads Davidsen peger på tre områder, hvor de danske klubber kan oppe sig markant ved prioriteringer og investeringer i big data:

Først og fremmest skal træningen i lighed med kampene også analyseres til bunds for at finde spillernes reelle niveau og optimere holdet og dets spillestil.

Vi træner jo 90 procent af tiden, mens kampe kun fylder 10 procent. Derfor analyserer vi i Shanghai SIPG F.C. vores træningsdata til bunds for både at presse spillerne og se indikationer på risici for skader

mads davidsen, teknisk direktør for shanghai sipg f.c.

”Vi træner jo 90 procent af tiden, mens kampe kun fylder 10 procent. Derfor analyserer vi i Shanghai SIPG F.C. vores træningsdata til bunds for både at presse spillerne og se indikationer på risici for skader,” siger Mads Davidsen. 

Dernæst skal scouting af nye talenter i højere grad underbygges af data, så man ikke kun stoler på gode kontakter til spilleragenter. Der bør hellere investeres i spillere, der passer direkte ind i holdets spillestil med brugbare data på specifikke positioner, mener Mads Davidsen.

Det første, klubberne siger om data-analyser, er, at de ikke har råd. Men jeg undrer mig, når jeg ser udlændinge på de yderste mandater i en trup på 25 spillere. Nummer 23 i truppen bør ikke være en halvdyr udlænding, når man i stedet kan investere i systemer til at forbedre unge talenter

mads davidsen, teknisk direktør for shanghai sipg f.c.

”Det første, klubberne siger om data-analyser, er, at de ikke har råd. Men jeg undrer mig, når jeg ser udlændinge på de yderste mandater i en trup på 25 spillere. Nummer 23 i truppen bør ikke være en halvdyr udlænding, når man i stedet kan investere i systemer til at forbedre unge talenter,” lyder det.
Mads Davidsen fremhæver som det tredje, at mange klubber kan investere mere i skarpe analyser af deres indsamlede performance-data.

”Ofte er det assistenttræneren eller andre uden indgående kendskab til data-analyser, som får jobbet med at analysere indsamlede data, hvilket jo langt fra er optimalt. Sports Science er en universitetsuddannelse i for eksempel England og bør ikke reduceres til en person, der kan klippe en video,” pointerer Mads Davidsen.

Får flere points på kontoen

I Kina har Shanghai SIPG F.C. taget Mads Davidsens best practice databrug til sig, og i de seneste sæsoner har den blot 4-årige klub bidt sig fast i toppen af den bedste kinesiske række.

Den unge topklub har løbende udvidet sine data-modeller, så der på træningsbanen er ansat analytikere, der kan følge enkelte spilleres data og stoppe dem, hvis de er på vej i det røde felt. I sidste sæson var spillertruppen således fit 96 procent af tiden mod et FIFA-gennemsnit på 88 procent. 

På transfermarkedet starter Shanghai-klubben typisk med hundredvis af emner, der ultimativt bliver barberet ned til en håndfuld spillere med data, der passer fuldstændigt til klubbens egen spillestil.

Herfra kigger Mads Davidsen og hans analytikerhold udover video også på helt specifikke data-sæt, der tæller, hvilke positioner angribere scorer fra, om de skal bruge en eller to berøringer til at score samt mere bløde data som spillerens personlighed.

Han fremhæver klubbens signing af den brasilianske angriber Hulk som mønstereksemplet på solid brug af forskellige datasæt i transfervinduet.

”Udover hans scoringsdata og positionsanalyser passede perfekt til os, har han boet i Japan og Rusland og kender til den asiatiske mentalitet. Fra dag et gik han da også på banen og leverede og blev sidste sæson kåret til ligaens mest værdifulde spiller,” fortæller Mads Davidsen.

Udover hans scoringsdata og positionsanalyser passede perfekt til os, har han boet i Japan og Rusland og kender til den asiatiske mentalitet. Fra dag et gik han da også på banen og leverede og blev sidste sæson kåret til ligaens mest værdifulde spiller

mads davidsen, teknisk direktør for shanghai sipg f.c.

Den danske tekniske direktør har også indført andre data-analyser, der ikke direkte er indsamlet på banen. Eksempelvis fløj holdet tidligere til udekampe en dag i forvejen, men spillerne angav i spørgeskema-undersøgelser, at de blev stressede med det kompakte program mellem rejse og kamp.
”Nu rejser vi til udekampe to dage i forvejen, og tjener i gennemsnit et halvt point mere på udebane i forhold til tidligere. Det tæller alt sammen, hvis man vil være med i toppen,” fastslår Mads Davidsen.

Du kan læse mere om arbejdet med mentale data indhentet i form af apps og spørgeskemaer lige her.

Lad os tale om Jeres muligheder!

Vores medarbejdere sidder klar til at tage en uforpligtende snak, hvor du kan få mere at vide og få svar på dine spørgsmål. Udfyld oplysningerne nedenfor og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

Kontakt os
Felt er påkrævet

Nyt fra KMD

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så er du blandt de første der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her