mobile

Fodboldklubben FC Midtjylland har i løbet af forårssæsonen indsamlet spillernes wellness-data på vejen mod Superliga-guldet. Spillerne angiver alt fra deres søvnkvalitet til friskhed i kroppen, så trænerne kan arbejde med en spillertrup i den bedst mulige mentale form.

FC Midtjyllands midtbane-general og anfører Jakob Poulsen var en meget glad mand, da han vågnede tirsdag den 22. maj som nykåret danmarksmester.

Glæden kunne helt præcis aflæses i de datasæt for fysisk friskhed, søvnkvalitet og mental sundhedstilstand, som Jakob Poulsen selv havde tastet ind via en app på sin mobiltelefon og sendt til sundhedsstaben i FC Midtjylland.

Helt konkret havde Jakob Poulsen og andre holdkammerater selvangivet den bedste mentale form i hele sæsonen dagen efter mesterskabsfejringen.

”Ja, flere spillere var helt på toppen efter danmarksmesterskabet, selvom data om fysisk friskhed nok mest var ment som en joke lige den morgen,” siger Jeppe Qvist, der udover at være fysisk og taktisk træner også holder øje med FCM’s såkaldte wellness-data.

 

Søvn, friskhed og morgen-urin

Spillernes wellness-data bliver indsamlet fra spørgeskemaer i klubbens wellness-app, som alle FC Midtjylland-spillere fra teenagerne på U17-holdet til Superliga-mestrene besvarer hver morgen.

Spørgsmålene går eksempelvis på friskhed i muskler, hvor længe det tog at falde i søvn og generel friskhed oven på søvnen. Her angiver spillerne deres svar på en skala fra 1–5, hvor 1 er bedst, mens 5 indikerer problemer, der ikke nødvendigvis har noget med fodbold at gøre.

Spillerne skal i wellness-målingen også angive farven på deres morgen-urin fra lys (1) til meget mørk (5), så trænerteamet kan få indikationer på dehydrering.

”Vi overvåger på ingen måde spillerne, men holder øje med afvigelser og store udsving hos den individuelle person. Spillerne ved, at vi hjælper dem, og hvis der er udsving i en måling, så tager vi en small-talk med spilleren om det, før vi tager aktion på noget som helst,” siger han.

Jeppe Qvist fortæller, at det optimale svar på wellness-spørgsmålene ofte er ’2’, fordi det generelt er det mest normale. Men det kan variere meget fra spiller til spiller, hvad der er normalt.

”Vi er jo forskellige som mennesker, der for eksempel skal bruge kortere eller længere tid på at falde i søvn. Når vi holder øje med spillernes data er det vigtigt, at de ved, at de ikke bliver straffet for at svare ærligt,” understreger han.

Vi overvåger på ingen måde spillerne, men holder øje med afvigelser og store udsving hos den individuelle person. Spillerne ved, at vi hjælper dem, og hvis der er udsving i en måling, så tager vi en small-talk med spilleren om det, før vi tager aktion på noget som helst

Jeppe Qvist, fysisk og taktisk træner, FC Midtjylland

Mental træthed i sæsonafslutningen

Det mentale monitoreringssystem blev købt af FC Midtjylland ved årsskiftet, og trænerstaben har kunnet se tydelige udsving oven på weekendens kampe i løbet af den forrygende forårssæson.

”Nederlag skaber mistro, og sejre gør lige præcis det modsatte,” opsummerer Jeppe Qvist resultaterne fra wellness-målinger i dagene lige efter turneringskampe.

Han forklarer, at der mod slutningen af sæsonen har været mange udslag på især ungdomsholdene, som han til dagligt træner fysisk, taktisk og mentalt.

”U17 og U19 har haft et tæt kampprogram med internationale turneringer i pinsen, hvor der blev spillet op mod to kampe dagligt. Desuden kan vi se, at nogle sover mindre godt, fordi de skal til eksamen. Vi er jo bare mennesker,” fortæller Jeppe Qvist.

Han ser flere perspektiver i at få klubbens fysiske fitness-data til at smelte bedre sammen med de mentale wellness-oplysninger fra det relativt nyindkøbte system på spillernes mobiltelefoner.

”Vi kan klart blive mere individuelle i vores målinger og kombinere flere objektive parametre med vores wellness-data for at få et bedre overblik over en spillers tilstand. I sidste ende danner data jo et godt grundlag og kan understøtte trænernes fornemmelser,” siger Jeppe Qvist.


U17 og U19 har haft et tæt kampprogram med internationale turneringer i pinsen, hvor der blev spillet op mod to kampe dagligt. Desuden kan vi se, at nogle sover mindre godt, fordi de skal til eksamen. Vi er jo bare mennesker

Jeppe Qvist, fysisk og taktisk træner, FC Midtjylland

Data smelter sammen på landsholdet

Netop kombinationen af fysiske og mentale datasæt er afprøvet på det kvindelige danske fodboldlandshold under sidste sommers EM-slutrunde i Holland.

Chefkonsulent Frans Hjorth Hammer fra KMD har været med på sidelinjen for at sammenkoble landsholdsspillernes kvantitative data som puls og løbedistance med kvalitative datasæt som søvn, parathed og oplevet muskelsmerte.

”Lav parathed og høj puls er jo en god indikator på, at en spiller ikke helt er klar, og der måske skal skiftes ud. Andre data-kombinationer kan derimod hjælpe med at advare om mulige skader på vej,” forklarer Frans Hjorth Hammer fra Data, IM & Analytics i KMD.

Han ser store muligheder i kombinere endnu flere datasæt som eksempelvis et fodboldholds rejsetid til udekampe, vejret under tidligere kampe med holdets fysiske og mentale datasæt for at vinde indsigt på alle tænkelige marginalområder.

”Data kan genskabe nogle mønstre hos trænerteamet, så de kan være opmærksomme på en lang række faktorer, der gjorde sig gældende ved nederlag og sejre,” siger Frans Hjorth Hammer.

På den måde kan data hjælpe med at øge sandsynligheden for at genskabe succeser som kvindelandsholdets finaleplads ved EM-slutrunden.

Lad os tale om Jeres muligheder!

Vores medarbejdere sidder klar til at tage en uforpligtende snak, hvor du kan få mere at vide og få svar på dine spørgsmål. Udfyld oplysningerne nedenfor og vi vender tilbage til dig hurtigst muligt.

Kontakt os
Felt er påkrævet

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om data og analyse. Så er du blandt de første, der modtager de seneste nyheder, indsigter og invitationer.

Tilmeld dig her