Angreb fra hackere er blevet hverdag. Men få, simple metoder vil øge din sikkerhed betydeligt. Det gælder bare om at huske at bruge dem.
Både globale virksomheder og private brugere bliver hver dag ramt af hackerangreb, selv om kun de største af dem skaber breaking news i medierne. Men hackerne holder aldrig ferie, så det er altid en god ide at beskytte sine egne computere og smartphones.
Heldigvis er der simple metoder, som i mange tilfælde vil sikre dig og alt det indhold, du har på din computer. Det handler bare om at huske at bruge dem. I den konkrete situation handler det især om én kritisk metode:
”Det, som den enkelte borger eller medarbejder skal gøre er, at man følger op på, om man har fået foretaget de sikkerhedsopdateringer, som er nødvendige for ens systemer. Det er et vigtigt element,” fastslår Benjamin Nordentoft Vejgaard, som er områdedirektør for Security i KMD.
”Det svarer til, at vi som borgere har en smartphone, og en gang imellem skal vi ind og opdatere den for at sikre, at den er opdateret med de seneste sikkerhedspakker. Det samme skal vi gøre med vores pc’er,” siger Benjamin Nordentoft Vejgaard.
Det handler her om at få foretaget de opdateringer på Windows og de andre programmer, man har installeret, som man måske ikke har fået gjort. Det er en klar fordel, at man bruger den nyeste udgave af Windows, og det er afgørende, at du løbende opdaterer systemet, når du får besked på det. Desuden er det vigtigt at være meget opmærksom, hvis du får en mail med en vedhæftet fil eller et link. Uanset om mailen kommer fra en person, du kender eller ej, bør du være kritisk og kun klikke på noget, du ved hvad er.
Hvis du bliver ramt af et angreb, kan hackerne ”låse” dine data, fx alle dine billeder af børnene. Tag derfor sikkerhedskopier af billeder, dokumenter og andre data løbende. På den måde er du sikker på, at dine data ikke går tabt. Tager du backup på en ekstern harddisk, er kopien ikke meget værd for hackerne.
Du bør opdatere programmer og systemer som fx Windows, Java og Microsoft Office hurtigt og løbende. Det gør din risiko for at blive ramt af angreb meget mindre.
Tænk dig grundigt om, hvis nogen uopfordret sender dig e-mails. Klik ikke på links og åbn ikke vedhæftede filer i mails, som bliver sendt uopfordret til dig. Kontakt afsenderen på telefon, hvis en e-mail ser ud til at komme fra fx din bank.
Programmer, som scanner din computer og e-mails, kan bremse et angreb. De findes både mod betaling og i gratis udgaver og findes både til pc’er og smartphones. Igen er det afgørende, at du også løbende opdaterer selve programmet.
Brug passwords med både tal, tegn og bogstaver – og brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Brug aldrig din fødselsdato, børnenes navne og andre ord, som andre nemt kan gætte. Skift dine passwords jævnligt, og brug 2-trins adgangskontrol, hvis det bliver tilbudt (som fx Gmail og Dropbox gør det).
Et åbent wifi på en cafe eller en butik kan give hackere adgang til fx dine passwords, og du kan ikke se, om en hacker har oprettet et falsk netværk med samme navn som din lokale kaffebar. Brug kun ikke åbne-trådløse netværk, som er beskyttet med kryptering og derfor kræver en kode.
Skulle du blive ramt af ransomware, hvor hackere kræver betaling for at frigive billederne af dine børn, bør du aldrig betale. Du har ingen garanti for, at hackerne vil give dig adgang til dine data alligevel. Tværtimod vil du risikere at blive ramt igen, fordi hackerne nu ved, at du er parat til at betale dem. Hvis du har været uheldig og har fået krypteret en masse filer, så lad være med at slette dem. Nogle gange lykkedes det at bryde krypteringen, og dermed kan dine filer måske alligevel reddes.
KMD Security Information & Event Management (SIEM) supplerer jeres traditionelle it-sikkerhed og sørger for, at I kan overvåge og reagere lynhurtigt på uregelmæssig aktivitet i jeres systemer.Læs mere om mulighederne her