Lær dine børn at færdes sikkert på nettet

Internettet er en uendeligt stor legeplads, og de digitale medier fylder meget i børns liv. Men ligesom børn skal lære at kigge sig for, før de går over den fysiske vej, skal de lære det samme på den digitale motorvej.

Publiceret: 11. august 2017
Vejskilte med net-ikoner

De færreste forældre sender deres børn alene ud i trafikken uden at tage dem ved hånden og lære dem de vigtigste regler på forhånd. På samme måde bør du forberede dine børn til legen og alvoren i den digitale trafik – også selv om børnene er såkaldt digital natives og født med en tablet i hånden.

Det gælder ikke mindst, når børnene kommer i skole og potentielt får mere adgang til nettet uden en stram styring hjemmefra. Der er en god grund til, at man i disse uger på bagsiden af busserne ser påmindelserne om at passe på skolebarnet Valdemar, fordi han er ny i trafikken. Der er tilsvarende god grund til at passe på ham på vejen ud på nettet.

Vi har samlet ti gode råd til, hvordan du og dine børn kan færdes trygt på nettet.

1. Lær selv børnene at færdes på nettet

Acceptér, at medierne er en del af børnenes virkelighed og ikke forsvinder. Derfor er det vigtigt at være synlig, vise dine børn vejen og lære dem, hvordan man bevæger sig rundt i den digitale trafik. At bruge net, tablets og mobiler er kompetencer, som skal læres – også selv om børnene føler, at de allerede ved alt.

2. Sæt tidsbegrænsninger, der passer til børnenes alder

Det kan være fristende at bruge medierne som babysitter, men især små børn har brug for at bevæge kroppen for at udvikle deres hjerne og motorik. Faste regler om, hvor længe børnene må være online, gør hverdagen nemmere for alle. Bl.a. Red Barnet anbefaler, at 3-årige ikke stirrer på skærmen mere end en halv times tid om dagen, og for de 7-10-årige anbefaler man mellem 1-2 timer dagligt.

3. Tal med børnene om deres oplevelser på nettet

Hvilke sider besøger børnene, hvad oplever de, og hvordan bruger de mobilen? Det er vigtigt at både lytte, lære og skabe dialog, så børnene er trygge ved at fortælle dig om deres oplevelser. Du kan sagtens være både aktivt spørgende og interesseret uden at virke som en stalker.

4. Hold styr på børnenes besøg på nettet

Hvad laver dine børn på nettet? Følg med i, hvilke sider dine børn besøger på nettet – og besøg dem selv, gerne sammen med børnene. Det handler om at finde ud, hvad siderne går ud på – igen uden at virke spionerende. Prøv selv et spil eller opret en profil, så du bedre kan tale med dit barn om siderne.

5. Sæt regler, men undgå forbud

Undgå forbud, men sæt i stedet realistiske regler, meget gerne ved at indgå aftaler med børnene. Men et egentlig forbud kommer du sjældent langt med, især når børnene starter i skolen. Det er bedre at tale om de ting, børn ved en fejl kan støde på end at prøve at skærme dem ved hjælp af filtre og forbud.

6. Lær børnene, hvad der er rigtigt og forkert

Det er lige så vigtigt at lære dit barn, hvad der er rigtigt og forkert på nettet, som det er i den fysiske verden. Børnene skal lære at skelne og reagere på ulovligt indhold og adfærd, fx ulovlig download af musik og film, hacking, tyveri og mobning. Hvis du selv ignorerer den slags, lærer du dit barn det samme.

7. Lav særlige regler for billeder

Det tager få sekunder at lægge billeder direkte på nettet fra mobiler og tablets. Lær især små børn at slå den funktion fra, der sender billeder direkte på nettet – og tal med dem om, hvad billederne kan bruges til. Lær dem kun at lægge billeder online, som de vil have det fint med at sætte på opslagstavlen i klasseværelset, hvor alle kan se dem.

8. Tal med børnene om, hvad de deler på nettet og med hvem

Nettet gemmer på alt, så det er vigtigt for børnene at vide, at alt de deler på nettet kan dukke op igen i morgen eller om lang tid, uanset om det billeder, video eller ting, de skriver. En sjov situation kan gøre ondt, hvis alle får mulighed for at se den i næste uge.

9. Man skal opføre sig ens både på og uden for nettet

Selv mange voksne opfører sig forskelligt bag skærmen i forhold til de fysiske møder. Børnene skal lære at opføre sig ordentligt og behandle andre, som de ønsker at blive behandlet – også på nettet. Det gælder både folk de kender og fremmede – for der sidder jo altid et ægte menneske i den anden ende.

10. Lær børnene at være kritiske

Den sunde kritiske sans er vigtig at lære på nettet. Børnene skal lære at være varsomme med at dele personlige oplysninger eller møde nye mennesker både på nettet og i virkeligheden. Det handler ikke om at skabe unødig frygt, men at gøre dem kritiske og opmærksomme.

Kilder: Red Barnet, Det Kriminalpræventive Råd, Børneulykkesfonden, Medierådet for børn og unge

Vil I vide mere?

Mand trykker på smartphone

Vil I gerne høre mere om jeres muligheder indenfor beskyttelse og sikring af data? Så tøv ikke med at tage kontakt, så vi sammen kan se på, hvilke fordele I kan opnå.

KMD's sikkerhedsuddannelse

KMD Security Awareness er et uddannelses- og træningsprogram, der hjælper jeres medarbejdere med at huske og efterleve virksomhedens sikkerhedspolitikker.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra KMD til området for it sikkerhed.

Tilmeld dig her