Sådan får du styr på dine mange passwords

Hvis vi bruger for dårlige passwords, øger det risikoen for, at uvedkommede får adgang til personlige og økonomiske oplysninger. Her giver KMDs sikkerhedsekspert gode tips til at få styr på dine adgangskoder én gang for alle.

Publiceret: 19. oktober 2023
Kvinde skriver på bærbar computer

Vi kender det alle sammen: Hver dag logger vi på digitale tjenester med vores personlige passwords, som skal give os en sikker adgang til alt fra netbank, e-mail, Facebook-profilen, et utal af webshops, Netflix, fora eller de nyeste spil. Listen er næsten uendelig

Det betyder også, at det er en udfordring at huske de mange forskellige passwords, og vi ender derfor ofte med at genbruge dem til de forskellige tjenester.

Ulempen ved det er, at hvis du bruger det samme kodeord alle steder, kræver det blot, at sikkerheden kompromitteres ét sted, før du reelt har givet adgang til alle dine andre digitale tjenester, hvis dit password lækkes.

”Det er ret banalt: Hvis du ikke har styr på dine passwords, så risikerer du, at kriminelle kan få adgang til alle dine personlige oplysninger og enten sælge dem videre eller selv misbruge til at få adgang til din økonomi eller dit privatliv,” siger Philippe Roy, GRC Security Advisor KMD.

”Derfor bør passwords være noget, som vi alle tager mere alvorligt, og det er faktisk ikke er så svært,” tilføjer han og fremhæver flere veje til at sikre sit digitale liv:

Brug en password-manager

Hvis du anvender en password-manager, skal du bare holde styr på ét sikkert password, der giver adgang til programmet. Herefter holder password-manageren styr på resten. Derved bliver det meget nemmere at have unikke adgangskoder. Der findes mange forskellige og rigtig gode password managere, som du kan vælge imellem.

Udnyt altid muligheden for at bruge to-faktor-autentificering

Du kender to-faktor-autentificering fra f.eks. MitID, hvor du både skal bruge dit eget password og en unik adgang fra app’en på din telefon. 

Den samme model kan du tilvælge i mange web-tjenester som f.eks. din Gmail Det er Ikke alle digitale tjenester, som tilbyder to faktor-autentificering, men hvis du har muligheden, bør du altid udnytte den.

”Det er vigtigere at have et langt og unikt password med mange bogstaver end at skifte sit password hele tiden. Bruger du et langt og unikt password i kombination med to faktor-autentificering og en god password-manager, så har man taget et vigtigt skridt til at beskytte sine personlige data og oplysninger. Anbefalingen er, at lave et password på 20 karakterer eller mere,” siger Philippe Roy.

Hold øje med dine data

Sidst, men ikke mindst, kan du selv holde øje med om dine data er blevet lækket på nettet. Et af de bedste steder, der samler disse oplysninger, finder du her: https://haveibeenpwned.com/

Webstedet gør det muligt at tilmelde sig en mailing-liste, der automatisk sender en besked, hvis din e-mail bliver lækket. Herefter kan du så ændre dit password på tjenesten.

Vil I vide mere?

Portræt af John Skovgaard

Vil I gerne høre mere om, hvordan vi kan hjælpe jer med jeres organisations sikkerhed? Så tøv ikke med at tage kontakt, så vi sammen kan se på, hvilke fordele I kan opnå.

Læs mere om risiko og trussel

Ved at være på forkant af cybertruslerne kan I markant nedsætte risici og skadevirkningerne fra et angreb. Nøglen til effektiv håndtering af sikkerhedstrusler er en afklaret rolle- og ansvarsfordeling, så alle i organisationen kender og forstår deres opgaver.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de seneste nyheder, indsigter og invitationer fra KMD til området for it sikkerhed.

Tilmeld dig her