Dansk billedgenkendelsesteknologi standser farlige og ulovlige værnemidler til salg på nettet

Ansigtsvisirer ligger på bord

Under skærpede restriktioner og en lukket detailhandel handler flere forbrugere online. Personlige værnemidler er blandt de varer, som forbrugerne efterspørger, og her er det helt afgørende, at produkterne er lovlige og sikre. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen og KMD taget kunstig intelligens i brug for at skærme forbrugerne mod farlige og ulovlige varer.

Stofmundbind, visirer og ansigtsmasker går som varmt brød i denne tid – også i onlinehandlen. Kampen mod COVID-19 er langt fra slut, og det fordrer et højt niveau af personlig beskyttelse. Men er værnemidlerne ikke lovlige og sikre, giver de en falsk tryghed. Derfor har Sikkerhedsstyrelsen særligt fokus på området.

Billedgenkendelse med kunstig intelligens er et af de værktøjer, som Sikkerhedsstyrelsen har haft på hånden siden efteråret 2020. Softwareløsningen hedder AIME og er udviklet af KMD med det formål at identificere ulovlige og farlige produkter til salg på nettet.

Når det drejer sig om personlige værnemidler har Sikkerhedsstyrelsen 74 gange søgt efter et produkt i AIME. På den måde har AIME udført et stykke arbejde, som ellers skulle have været frembragt manuelt. I en travl tid, hvor arbejdet har stor sundheds- og sikkerhedsmæssig betydning, har det været en gedigen hjælp for Sikkerhedsstyrelsen:

”Vi handler mere og mere på nettet, og med COVID-19 restriktioner og nedlukning har tendensen grebet om sig. Det er smart, at man med få klik kan købe varer fra hele verden, men det kan være svært for forbrugeren at gennemskue, hvorvidt den vare, man køber, er lovlig og sikker. Derfor er der brug for et værn, som kan hjælpe med at identificere farlige varer og forhindre, at de sælges. Her kan kunstig intelligens skabe en større forbrugersikkerhed,” fortæller direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.

Fordi nethandlen er så omfattende i dag, ville det kræve enorme ressourcer at gennemgå varer til salg på nettet med menneskeøjne. Kapaciteten kan i stedet findes i brugen af kunstig intelligens til at stå for screening, billedgenkendelse og indberetning af hits til myndighederne.

I praksis foregår det sådan, at Sikkerhedsstyrelsen igangsætter en produktsøgning efter et specifikt værnemiddel baseret på fx et billede, eller også foretager styrelsen en screening af markedet med søgning på generelle termer såsom ”mundbind”. AIME finder her alle de webshops, hvor ”mundbind” nævnes, hvorefter Sikkerhedsstyrelsens sagsbehandlere udtager relevante produkter til test.

Kampen mod farlige produkter til salg over internettet oprustes senere i 2021 på tværs af EU. Den dansk-udviklede løsning fra KMD er nemlig blevet udvalgt af EU Kommissionen til at assistere alle EU-landes markedsovervågningsmyndigheder i form af et fælles værktøj: SAFE. Dermed får 450 millioner EU-borgere hjælp til at handle sikkert online.

”Billedgenkendelse er et område, hvor kunstig intelligens har taget kvantespring de senere år. Vi ser nu, hvor stor en værdi det kan skabe, når vi skærmer forbrugere mod farlige produkter. Algoritmen bliver hele tiden bedre til at finkæmme markedet online for varer, som er problematiske, og med de resultater vi har i den danske version, går nethandlere over hele EU en sikrere fremtid i møde,” udtaler Merete Søby, direktør for Data Driven Solutions og øverste ansvarlige for erhvervsmarkedet i KMD.

EU har en fælles database med billeder af farlige varer, som SAFE kommer til at benytte. Hvis en vare markeres som farlig i f.eks. Tyskland, vil der komme et hit, når SAFE genkender billedet på en dansk hjemmeside. Ved hits sender værktøjet en besked til myndighederne, hvorefter myndighederne kan tage skridt til dels at standse salget af den konkrete vare ved at blokere hjemmesiden, dels sanktionere virksomheden bag.

KONTAKT KMD'S PRESSEAFDELING

Portræt af Kristoffer Østergaard Kristensen

Kristoffer Østergaard Kristensen

Pressechef